Unes memòries possibles del doctor Molines

Unes memòries possibles del doctor Molines

Maestre et al. / 120 € / Català / Tapa dura

Que en tinguem constància, Xavier Maestre, el doctor Molines, no va escriure mai les seves memòries. Massa sovint, els homes importants, els que amb el seu esforç i amb el seu exemple sobresurten d’entre els seus coetanis, es dediquen a viure i a treballar i no pas a deixar relació escrita de la seva trajectòria i de les seves experiències vitals. És una llàstima. Aquest és, tanmateix, un retret que tan sols podem fer des de la còmoda perspectiva que ens dóna el pas dels anys.

Però per sort hi ha maneres de resoldre, ni que sigui parcialment i amb el recurs als artificis literaris, aquest buit. Tenim d’entrada, els records dels qui el van conèixer, uns records destil·lats, purificats, potser magnificats. Són l’essència amplificada del personatge, la seva veu directa que ens parla a través dels qui el van tractar i el van estimar. Per altra banda, tenim els documents de l’arxiu familiar, que, des de la seva fredor administrativa, de vegades són capaços de deixar-nos entreveure la carn i l’ànima dels qui els van generar.

Aquestes memòries són, doncs, del tot apòcrifes. Però han estat trenades amb els vímets de la realitat. Fins allà on s’ha pogut arribar, ens hem atrevit a impostar la seva veu, a fer veure que el doctor Molines va escriure unes pàgines que en realitat no va escriure mai. La nostra única intenció és haver-ho fet amb dignitat i respecte.

ÚLTIMES PUBLICACIONS